‘Dit was eerst een slijterij,’ vertelt Huub Oostendorp bij aankomst in zijn Wijnhandel te Schoonhoven. We bewonderen de stapels flessen, die tot het plafond van het karakteristieke pand uit 1845 aan de Albrecht Beijlinggracht 44 reiken. We spreken Huub aan de lange houten tafel achterin de winkel. ‘Ik ben hier zo’n drieëndertig jaar geleden begonnen. Na mijn middelbare opleiding ben ik mijn broer gaan helpen die een slijterij had. In een vakblad kwam deze zaak te koop. De vraagprijs was hoog, maar gedurende een paar weken zakte deze snel. Achteraf bleek ik de enige gegadigde te zijn. De bank had vertrouwen in deze locatie, want het was voorheen een florerende zaak. Met het magere saldo op mijn Zilvervloot van 743 gulden heb ik het pand met inventaris en al gekocht. De rente was destijds dertien procent. Ik begon dus met een flinke schuld, maar heb van mijn hobby mijn beroep weten te maken,’ zegt Huub met een knipoog.
‘We zijn langzaam van slijterij naar wijnhandel gegaan. De verkoop van jenever is nog maar zo’n 5%,’ vertelt Huub. ‘We leveren nu hoofdzakelijk aan de horeca. Dat is 60% van onze omzet. Bovendien leveren wij aan consumenten en de zakelijke markt. We doen veel eindejaarsgeschenken en lente- en zomerpakketten. Bovendien hebben we gemerkt dat het geven van een kistje wijn op de verjaardag een veel hogere attentiewaarde heeft dan een kerstpakket. Met kerst krijgen de relaties vaak meerdere dozen wijn en dan valt het niet zo op. Met een verjaardagattentie scoor je beter bij je zakelijke relaties. De meeste van onze klanten komen uit Schoonhoven, de Lopikerwaard en Krimpenerwaard. En het afzetgebied daarbuiten groeit ook. We zien nu twintigers bijzondere wijnen selecteren voor gerechten, geïnspireerd door kookprogramma’s op tv. We organiseren ook speciale “Wine & Spice pairing”-avonden onder leiding van chefkok en vinoloog Robert Verweij regelmatig proefsessies en kookworkshops. Kies altijd wijn in lijn met het gerecht. Als de maaltijd fris en strak is door bijvoorbeeld een vinaigrette van azijn, kies je bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc. Bij zachte filmende gerechten zoals een pompoensoep of aardappelpuree, neem je een zachte wijn. Zo past een witte wijn na fustrijping met geur en smaak van geroosterd brood weer prima bij gerookte zalm.’
Met het Vendit Systeem kunnen wij onze eigen barcodes maken en dat scheelt niet alleen tijd bij het afrekenen, maar wij weten ook precies wat er op artikelniveau verkocht is. Dit is handig bij het genereren van een besteladvies. Daarnaast beschikken wij over de verkoophistorie van iedere klant, wat ideaal is bij nabestellingen. Voor wat betreft onze vaste zakelijke klanten, werken wij met de pakbonfunctie, waardoor wij periodiek een verzamelfactuur kunnen genereren. Kortom een gebruikersvriendelijk en professioneel systeem!
Huub Oostendorp
Eigenaar Huub Oostendorp
Huub vervolgt: ‘Geef altijd eerlijk aan wat je lekker vindt, want dan kan de wijnhandelaar jou beter helpen met het maken van een keuze. Je hoeft niet zo formeel te doen. Zeg gewoon als je het niet lekker vindt. Proef gerust tot je iets lekkers hebt gevonden en neem dan één of twee flessen mee. In het Vendit kassasysteem registreren we de transacties op naam, zodat we weer dezelfde of een soortgelijke wijn kunnen bieden bij de volgende komst. Het onthouden van een goede wijnfles blijkt lastig te zijn. We zien dat wijnmakers steeds vaker dieren op hun etiketten doen, want dit wordt makkelijker onthouden. We zijn dan ook blij met de persoonlijke functie in ons kassasysteem.’
‘Voor de inkoop zijn wij een samenwerking aangegaan met andere wijnhandelaren. Hierdoor kunnen we een betere prijs krijgen. We kopen bij kleinere wijnhuizen in vanwege de gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Jaarlijks ga ik op wijnreis, meestal naar Spanje, Italië en/of Frankrijk, maar kopen doe ik pas in Nederland. In de ambiance van zo’n wijnhuis proeft alles anders. Dus we nemen flessen mee of laten ze opsturen en beslissen hier pas aan de proeftafel.’